Clicks309
hu.news
1

De Mattei úgy gondolja, hogy tudja, ki Viganó "szellemírója"

Roberto de Mattei a CorrispondenzaRomana.it oldalon (június 23.) többet írt arról az állításáról, hogy Viganó érsek "szellemírót" használ.

Viganó határozottan tagadta de Mattei állítását. De Mattei szerint a "szellemíró" egy bizonyos 52 éves Pietro Siffi, aki különböző álneveket használ, pl. "Cesare Baronio" (OpportuneImportune.blogspot.com). Ő segített megszervezni Viganó 2020 májusi felhívását, az aláírások gyűjtésében a saját nevét és e-mail címét használva.

De Mattei a "stilometria" segítségével érvel, és összehasonlítja Viganó és Siffi szövegeit, azok lexikai és stilisztikai elemeit. Mindketten hasonló kifejezéseket, kreatív szavakat és ötleteket használnak, mint például a "bálvány" a második vatikáni zsinatra, a "montini rítus" az új misére stb. A nyelvtani egybeeséseken kívül "ugyanaz a hangnem" van, véli de Mattei.

Siffi 2020-ban abbahagyta a blogján való publikálást, amikor Viganó gyakrabban kezdett írni. De Mattei nem Siffi intelligenciáját, hanem a integritását kérdőjelezi meg. A velencei születésű Siffi az SSPX és a Krisztus Király Intézet szeminaristája volt, de mindkét helyet otthagyta.

2010-ben lakberendezési vállalkozásba kezdett, ahol lakberendezési kiegészítőket és exkluzív művészi szöveteket árul. Egy évvel később Siffi egy bizonyos Fabio Zardival együtt egy dekorációs stúdiót alapított, amely virágmintás tervezéssel foglalkozik, és esküvőket szervez, homoszexuális álesküvőket is - ahogy azt a vállalkozásuk honlapján bejelentették.

Siffi "jelenlegi vagy volt" üzlettársának, Zardinak, ugyanaz a telefonszáma. Siffit a nyilvános szerepléséből ítélve "melegbarát figurának" nevezi De Mattei, de azt mondja, nem akar belemenni Siffi "magánéletébe".

Tavaly Viganót az angol fordítója miatt kritizálták.

#newsMxnelvrmds

Bazsó-Dombi Attila
De Mattei sajnos fantazmagóriákat vízionáló megátalkodott lett...