Clicks225
hr.news

Čin osvete: nezreli Franjo ljut na kanonike, pokazuje to javno

Franjin maraton krunice tijekom Covida započeo je 1. svibnja u Svetom Petru. Nastavit će se tijekom cijelog mjeseca u 18:00 po rimskom vremenu, svaki dan u različitom marijanskom svetištu svijeta.

Kad su kanonici svetog Petra došli sudjelovati u molitvi, rečeno im je: "Zabranjeno je ulaziti u svetog Petra. Danas kanonici bazilike ne mogu ući. Više naredbe." Izraz "više naredbe" znači Franjo.

Kapitul kanonika, osnovan 1053. godine, sastoji se od protojereja, vikara kapitulara i 34 kanonika te svećenika koadjutora. Sva imenovanja vrši Papa. Kanonici mole Ured i svakodnevno predsjedaju euharistijom u bazilici.

Papa nikada nije izdavao smjernice ove vrste, jer je zadaća kanonika pomagati Papinskim funkcijama. Franca Giansoldati, jedna od Franjinih dvorskih novinarki, piše da je Kapitul Svetog Petra na Franjinom nišanu.

Ona zna da je Franjo - koji nema problema s time da se ljudi oblače kao amazonski Indijanci i lutaju po Svetom Petru - prokomentirao, prije nekoliko godina, kada je tijekom liturgije vidio dva kanonika kako služe iza kardinala u njihovoj uobičajenoj halji od fuksije, "Tko su ona dva svećenika odjevena u tehnikoloru". Dizajn i boju njihove halje uspostavio je Nikola III. 1279. godine.

Objašnjenje Giansoldati je diverzijski manevar. Razlog Franjine ljutnje je taj što su članovi Kapitula sigurno prosvjedovali, nakon što je Franjo zabranio slavljenje mise u Svetom Petru. Tiranski Franjo ne može podnijeti kontradikciju.

Vjerojatno će uslijediti daljnja osveta nad kapitulom. Jedan od kanonika svetog Petra je kardinal Dubije Walter Brandmüller (92).

#newsLldyelvomg