Clicks345
hr.news

Bilo je razmjene pisama između Franje i biskupa Schneidera o tvrdnji iz Abu Dhabija

Kazahstanski biskup Athanasius Schneider za Exklusiv-Interview mit Bischof Athanasius Schneider zum Abu Dhabi Dokument 2. svibnja izjavio je da Franjina tvrdnja iz Abu Dhabija još uvijek stoji jer je se ni Franjo ni Vatikan nisu javno odricali.

U Abu Dhabiju Franjo je potpisao dokument u kojem se navodi da su religije koje proturječe Kristu "Božja volja".

Privatno, Franjo je ovu tvrdnju ispravio dvaput, jednom tijekom posjeta Schneider's Ad Limina 1. ožujka, a zatim 5. ožujka u pismu Schneideru.

Franjo je istaknuo da je mislio samo na Božju "dopuštenu volju", a ne na njegovu "pozitivnu volju". Schneider je u pismu 25. ožujka zamolio Franju da ponovi ovo objašnjenje u javnosti.

Stoga je Franjo 3. travnja na općoj audijenciji poručio da Božja dopustiva volja omogućuje postojanje različitih religija.

Schneider to naziva "malim poboljšanjem", no kritizira da je Franjo izbjegavao spominjanje Abu Dhabija i nije tvrdio da je kršćanstvo jedina religija koju Bog želi. On upozorava da će Franjina tvrdnja dodatno narušiti vjeru u jedinstvenost Krista.

Schneider stoga primjenjuje oštre riječi svetog Pavla na Franju: "Neka je proklet svatko tko bi vam navješćivao neko drugo evanđelje osim onoga koje ste već prihvatili" (Gal 1:9).

Slika: Athanasius Schneider, © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsKbbtafejiq