Clicks440
hu.news

Megtámadták a püspököt: A papok hiteles laikusi részvétellel cselekedtek

Három pap van a 12 (más források szerint 24) ember között, akiket április 26-án tartóztattak le, néhány órával azután, hogy Rumbek megválasztott püspökét, Christian Carlassare-t lelőtték - írja az AciAfrica.org.

A rendőrség a bűncselekmény helyszínén talált mobiltelefonról származó kulcsfontosságú nyomokat követte. Az egyik fegyveres, aki lelőtte Carlassare-t, elejtette azt, és Carlassare ráesett.

A letartóztatottak között vannak a Rumbeki egyházmegye prominens világi személyiségei. Salva Kiir dél-szudáni elnök, aki katolikus, a bűncselekmény gyors kivizsgálását kérte.

William Kocji Kerjok megbízott információs és kommunikációs miniszter április 26-án a Radio Tamazujnak azt mondta, hogy "úgy kezeljük (az ügyet), mint a katolikus egyházon belüli politikát".

Hozzátette, hogy az egyház vezetésének felelnie kell ezért: "Ezért a kormány szinte mindenkit letartóztat (a püspöki táborban), hogy felelősségre vonják őket".

A hanyag Vatikánnak majdnem tíz (!) év kellett ahhoz, hogy leváltsa a 2011-ben elhunyt Cesare Mazzolari roumbeki püspököt. Valószínű, hogy azok, akik ezt a hatalmi vákuumot betöltötték, fenyegetve érzik magukat az új püspöktől.

#newsLtfyfnhoku