Clicks438
hr.news

Giani je dobio otkaz zbog izvršavanja Franjinih naloga

Domenico Giani, bivši zapovjednik vatikanske žandarmerije, žrtva je spletki u palači, kako piše Marco Tosatti (16. listopada).

Pretres kojeg je 1. listopada Gianijeva žandarmerija izvršila u tajnom gospodarskom odjelu Državnog tajništva bila je samo prilika da ga se riješi.

U ovom se odjelu upravlja s više novca od Vatikanske banke. Prema Tosattiju, čak ni Franjo mu nema pristup.

Pretres je naredio Franjo koji ima povijest odricanja od onih koji izvršavaju njegove naredbe, piše Tosatti.

On navodi kardinala Pella kojega je Franjo imenovao tajnikom za gospodarstvo kako bi potkopao njegov položaj, ili kardinala Burkea kojem je rečeno da počisti Malteški red samo da bi mu Franjo potom zabio nož u leđa.

Gianijevi neprijatelji na Franjinom dvoru - Tosatti spominje kardinala Becciu i nadbiskupa Peñu Parru - optuživali su ga za njegove odnose s tajnim službama i za "pretjeranu" disciplinu žandarmerije. Nadalje, postoji dugogodišnje rivalstvo između Žandarmerije i Švicarske garde.

Franjo isprva nije imao povjerenja u Gianija, no kasnije mu je postao "previše važan". Međutim, Tosatti objašnjava da je Gianijevim neprijateljima bilo lako manipulirati "ćudljivim likom" poput Franje, govoreći mu da je napad na dan 1. listopada bio usmjeren protiv njega samoga.

Nadalje, Giani je otpušten i da bi se pogodilo nekog drugog. Prema mišljenju Gloria.tv, meta je Vatikanska banka čiji je zahtjev pokrenuo pretres.

Tosatti ovo naziva "ratom banda koji je izbio oko vladara".

Slika: Domenico Giani, © DaveLarssonn, CC BY-SA, #newsYckffxuogq