Clicks157
hr.news

Neposlušnost! Wojtyłin tajno zaređeni kler

Krakówski kardinal Wojtyła i njegov pomoćni biskup Juliusz Groblicki (+1995.) tajno su zaredili svećenike za Čehoslovačku unatoč činjenici da je Sveta Stolica zabranila podzemnim biskupima u toj zemlji obavljanje takvih zaređivanja.

George Weigel to piše u svojoj Wojtyłinoj biografiji Svjedok nadi. Wojtyła nije obavijestio Svetu Stolicu o zabranjenim zaređivanja - također zato što je znao da je Vatikan pun izdajica.

Peter Kwasniewski na stranici OnePeterFive.com (13. listopada) rekapitulira da je Wojtyła nastavio sa zaređivanjima prkoseći papinskoj zabrani jer je vjerovao da je papa pogriješio u svojoj politici smirivanja prema komunizmu.

Kwasniewski dalje ukazuje na ukrajinskog kardinala Josyfa Slipyja (+1984.) koji je posvetio biskupe protiv papinskih zabrana. Najpoznatiji od njih bio je Lubomyr Husar (+2017.). Njegovo posvećenje izazvalo je mnoge iritacije u Vatikanu, ali je Husar ipak postao kardinal.

Za Kwasniewskog takva zaređivanja bacaju novo svjetlo na nadbiskupa Marcela Lefebvrea, kojeg je isti Wojtyła ekskomunicirao za zaređivanje biskupa bez papinog odobrenja 1988. godine.

#newsSevwaqrfsj