Clicks5
ms.news

Bekas Vicar Jeneral Swiss Muncul Dalam Laman Dating Gay

Father Alain Chardonnens, umur 46, seorang bekas vicar jeneral bagi Diocese Fribourg , Switzerland, menerbitkan dengan nama pengguna Solinas dengan gambar-gambar muka dan bogel dalam laman dating gay PlanetRomeo.com.

Sebagai seorang paderi parish di Geneva, Chardonnens telah dikritik dengan teruknya semasa menjadi rektor kepada Kathedral Fribourg pada bulan September di mana dia mungkin akan menggantikan Father Paul Frochaux yang bersara awal tahun ini kerana dakwaan percabulan homoseksual.

Chardonnens dikatakan sebagai seorang yang “konservatif”, dia merupakan penyokong s kepada John Paul II, dan chaplain kepada yang konservatif, Scouts d’Europe. Pada Jun 2018, dia telah mengadakan suatu Mass dengan Francis yang datang ke Geneva selama 12 jam demi melawat kaunsil Ekumenikal Gereja.

Di hadapan Illustre.ch, Chardonnens mengaku bahawa dia telah terlibat dalam perhubungan homoseksual sebelum memasuki formasi kepaderian. Akan tetapi, dia hanya mendaftarkan diri baru-baru ini sahaja dalam PlanetRomeo kerana “kuarantin virus corona,” atau “konteks Geneva,” seperti yang dijelaskan olehnya.

Dia memberitahu Illustre.ch bahawa dia telah berjumpa seorang ahli terapi psikologi untuk mendapatkan khidmat nasihat, namun ini tidak dapat membantunya dengan segera. Kini, Bishop Fribourg, Charles Morerod telah mencadangkan Chardonnens supaya merehatkan diri dengan penemanan seorang ahli terapi psikologi.

Morerod memberitahu Illustre.ch bahawa "Saya tetap percaya bahawa kurniaan kehidupan seseorang dalam kasih sayang Tuhan adalah berkemungkinan dan berpatutan."

#newsSupfrqqxna