Clicks317
hu.news

Újabb tények Pineda püspökről, amelyeket Ferenc pápa elhallgatott

A hondurasi ConfidencialHN.com újság további tényeket publikált a kegyvesztett Juan José Pineda’s püspök állítólagos szabályszegéséről. Pineda nagyon közel állt a tegucigalpai Oscar Rodriguez Maradiaga bíboroshoz, aki Ferenc pápa egyik legközelebbi együttműködője az "egyház reformmal" kapcsolatban.

Pinedát azzal vádolják, hogy szexuálisan bántalmazta a szeminaristákat és homoszexuális szeretői voltak. Állítólag pénzügyi szabályszegései is voltak.

Ferenc pápa sosem publikálta a 2017 májusi apostoli látogatás tegucigalpai eredményét, amelyet ő maga rendeltetett el. Pineda ellen soha se hoztak létre szankciókat.

Most pedig a ConfidencialHN jelentéséből megtudtuk, hogy Pineda 1,3 millió dollárt sikkasztott, amelyet a kormány segélynek szánt. Pineda több plébániát meglátogatott és megkérte a papokat, gyűjtsék össze, milyen projekteknél lenne szükség pénzügyi segélyre. A leírt projektek közül egyet sem kezdtek el.

Pineda egyik állítólagos szeretője, Erick Cravioto Fajardo, aki egy mexikói laikus. Őt Pineda állítólag papként öltöztette fel, hogy ne kelljen adót fizetnie egy Toyota Yaris autó után, amit neki vett, ezért egy "jól megírt" dokumentummal szerzett meg. A dokumentum aláírója Rodríguez bíboros volt, aki soha sem hagyta jóvá ezért az összeget.

A ConfidencialHN továbbá kijelenti, hogy Pineda "szexuális szívességekre, több szeretőre költötte pénzét, akiknek ingatlant, autókat, motorokat, nyaralásokat" vett.

A homoszexuális orgiák állítólag az Iris villában történtek, ahol a bíboros lakott. Cravioto a bíboros melletti nagy szobában élt, Pineda püspök pedig szintén az ingatlanban lakott.

Utazásai során a püspök mindig egy szobában aludt Oscarito asszisztensével.

A szemináriumba járó fiatal ministráns fiúkat vitt magával, hogy Valle de Angelesben ünnepeljenek vele misét. A házban csak egy ágy és kanapé volt, Pineda pedig két gyerekkel töltötte ott napjait. Úgy tűnik, az ágyban aludt mindkettővel, a kanapéhoz nem is nyúltak.

Később Pineda kicserélte Cravioto szeretőjét Oscaritóra, Cravioto pedig egy Denis szeretője lett, aki ösztöndíjat kapott a hondurasi katolikus egyetemen.

Kép: Juan José Pineda, © House Committee on Foreign Affairs, CC BY-ND, #newsKhxmuyzerp