Clicks177
hr.news
1

Kardinal Zen: Drugi vatikanski sabor? Za sve su krivi "teolozi"

Vatikan II. je, kao svaki ekumenski sabor, "Sacrosanctum Concilium", kardinal Joseph Zen istaknuo je na pitanje CatholicNewsAgency.com (27. srpnja) o tome da li se saborski legitimitet može dovesti u pitanje.

Za razliku od svih ostalih ekumenskih sabora, Drugi vatikanski sabor je bio samo pastoralni sabor bez doktrinarnog značaja. Zen odbacuje truizam na koji je ukazao nadbiskup Viganò o tome da je propadanje posljednjih desetljeća bilo propisano u dokumentima Vatikana II.

Za njega teške postsaborske pogreške ne pripadaju Vatikanu II., jer hereze ne pripadaju Bibliji - kao da su Biblija i pastoralni sabor bili ista stvar.

Zen ne krivi one istinske odgovorne - pape, kardinale i biskupe - za katastrofu Vatikana II., ali kaže kako "nažalost, postoje teolozi koji se stavljaju iznad dokumenata Sabora".

Međutim, te su zle teologe ovlastili biskupi i postavili za poučavanje sjemeništaraca, a pape su mnoge od njih učinili biskupima.

Zen se tješi liturgijskom "Reformom reformi" Benedikta XVI. koja nikada nije bila više od retoričkog trika.

Nakon desetljeća propagande Vatikana II., on i dalje vjeruje da svi katolici trebaju "ponovno otkriti" i "ponovno cijeniti" rječite, dvosmislene i zastarjele dokumente Pastoralnog sabora. Ponavlja zahtjev da svi katolici - koji često jedva poznaju Očenaša - trebaju "ponovno otkriti" i "ponovno cijeniti" rječite, dvosmislene i zastarjele dokumente Vatikana II.

Slika: Joseph Zen, © Mazur CC BY-NC-SA, #newsTgxjqurkve
Viribus
Opet vaš "Vatikan II."! Počnite već jednom razumski i jezično ispravno pisati: II. vatikanski!