Clicks17
ro.news

Viganò știe de ce Summorum Pontificum trebuie să fie eliminat

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò a comentat într-o declarație din 9 iunie despre abolirea preconizată a Summorum Pontificum.

În textul său, el nu vrea să răspundă la întrebarea de ce, în fața multiplicării vocațiilor și credinciosului Francisc are dorința de a face viața catolicilor de rit roman să fie nenorocită.

Viganò observă că ereticii și cei desfrânati - care dețîn în prezent puterea în Biserică - nu vor tolera ca erorile și modul lor de viață deplorabil să fie puse la îndoială de o minoritate de credincioși evlavioși și de clerici care nu au ocrotitori.

Catolicii toleranți ar fi pentru ei „ca o înfrângere” care este suportabilă numai dacă se limitează la grupuri mici de „oameni în vârstă nostalgici” sau „esteți excentrici”, explică Viganò.

El știe că „cei care nu provin de la Dumnezeu” urăsc tot ceea ce amintește de o epocă în care Biserica era condusă de pastori catolici. Pentru el, este deci imposibil să țină împreună două forme de închinare opuse - Ritul roman și Novus Ordo - în numele unei „pluralități de expresii liturgice.”

Această încercare a fost făcută deja la pseudo-reformă, își amintește Viganò, când protestanții au tolerat anumite obiceiuri liturgice care au rădăcini în popor, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece acele devoțiuni către Maria noastră, acele imnuri latine, acele clopote care au sunat după sfințire să dispară, întrucât au exprimat o credință împotriva căreia au protestat adepții lui Luther („protestanți”).

#newsVjqgakcqmz