hu.news
206

Zen bíboros: A Vatikán hagyja, hogy az ellenség megölje őket - "Ferenc pápa engedélyével"

A hongkongi Joseph Zen bíboros válaszolt Roberto De Matteinek, aki egyetért Zen kételyeivel a Vatikán által folytatott ostpolitik ügyében, de kritizálta, amiért megvédte a második vatikáni zsinatot.

Zen szerint az ökumenikus zsinatok tanításai mindig érvényesek, nem lehet őket elítélni és nem "kétértelműek" (OldYosef.hkdavc.com, augusztus 8) - pedig ez a zsinat valóban kétértelműnek nevezhető, továbbá nem volt több egy pásztori zsinatnál.

Tagadja a nyilvánvaló kapcsolatot a második vatikáni zsinat és azt ostpolitik között azzal, hogy a problémát a gyenge poszt-konciliáris püspökökre hárítja, akik inkább szolgálták az ateista kormányukat, mint a híveket.

A zsinat (leginkább leíró és békéltető" ateizmussal kapcsolatos diskurzusát (Gaudium et Spes 19-21) felhozva Zen elmondja, hogy nem volt szükséges a kommunizmus ismételt elítélése.

Szerinte a zsinat kommunizmushoz való megközelítése egy "kinyújtott kéz", és említi, hogy kommunistákkal is együttműködött, amikor hét évig tanított "rendes doktrínát" több olyan szemináriumban, melyek kommunista irányítás alatt álltak. Azonban Zen együttműködése nem azt jelenti, hogy hagyni kell, hogy ellenségeink megöljenek, "a Vatikán azonban most ezt teszi, sajnos a pápa engedélyével".

Zen magáról azt mondja, hogy "konzervatív vagyok, de nem túlzott mértékben".

Kép: Joseph Zen, © Michael Swan, CC BY-ND, #newsSshnzbajav