Clicks433
hr.news

Radikalni Vatikan osvećuje se ocu Stefanu Manelliju

Sankcije protiv oca Stefana Manellija (85), utemeljitelja Franjevaca Bezgrješne, neizbježne su, kako piše Marco Tosatti (21. srpnja). Manellijev red klonuo je pod vatikanskim povjerenikom od srpnja 2013. godine.

Razlozi za takav slom, koje Vatikan nikada nije objasnio, očigledni su: Franjevci su "previše katolički" za sadašnju vatikansku nomenklaturu.

Prema Tosattiju, dokument koji sadrži sankcije protiv Manellija, a čiji je autor Kongregacija za vjernike, trenutno se nalazi na Franjinom stolu.

Nakon što se nametnu sankcije, Vatikan će pogurati General Chapter. Plan je promijeniti ustav Franjevaca i ukinuti zavjet posvećenja Bezgrješnoj i zavjet siromaštva. Potonji zavjet stvorio je situaciju u kojoj sva materijalna dobra Franjevaca pripadaju laicima. Vatikan je uzalud pokušavao preuzeti ovu baštinu, ali je izgubio sve pravne bitke na talijanskim sudovima.

Stoga je Vatikan pokušao iskoristiti oca Manellija kako bi vršio pritisak na vlasnike imovine. Nakon tog propusta, čini se, Franjo želi kazniti Manellija, time pokazujući na Franjin čudan osjećaj za pravdu.

Jedan od vodećih vatikanskih birokrata koji se bori protiv Franjevaca je nadbiskup José Rodríguez Carballo OFM, tajnik Kongregacije za vjernike, blizak Franji, jedan od glavnih protagonista ogromnih financijskih skandala koji su pogodili Franjevce (OFM) u prosincu 2014. godine. Skandal je ubrzo prikriven.

Budući da je Carballo radikalni liberal, nitko ga nije dirao, naprotiv, Franjo ga je promaknuo u biskupa.

Slika: Stefano Manelli, #newsQjzautxoxe