Clicks442
hu.news

Maestro Aurelio Porfiri: Három dolog, amit ki szeretnék mondani a fiatalok szinódusán

Nem sokan tudják ezt rólam, de a múltban több vatikáni szinóduson is részt vettem.

Nem, soha nem voltam szinódus atya, azonban én voltam az orgonista, aki a szinóduson résztvevő atyákat kísérte a Hora Tertia alatt. Nem volt lehetőségem beavatkozni a találkozókba, és tekintettel arra, amiket már évek óta írok, valószínű, hogy a jövőben nem fognak meghívni.

Már középkorú vagyok, és ki szeretnék mondani három dolgot a következő fiatalok szinódusáról. Itt fejezem ki magam, mivel a szinóduson nem tehetem meg.

1) Fiatalok! Ne tekintsétek fiatalságotokat abszolútnak! Ez csupán egy, a felnőtt kort megelőző korszak. Azok, akik a fiatalságot dicsőítik vagy cinikusak vagy idősek. Ezért van az, hogy ki nem állhatom a "fiatalok miséjét". A szentmisét mindenkinek tartjuk, nem csak Isten nyájának bizonyos részének.

2) Fiatalok! Ne feledjétek, hogy a pápa azt mondja, legyetek ti a történetetek főszereplője! Ne fogadjátok el passzívan, amit el akarnak veletek hitetni, még akkor sem, ha ezek a szent egyházban vannak. Kérjétek az egyháztól azt, hogy hívja ki a világot, hogy szükség esetén kérdezzen, de ne azt, hogy szétrombolja magát a világ végzetes ölelésében.

3) Fiatalok! Éljétek át a hagyományokat! Nem a "tradicionalizmusról", hanem magáról a hagyományokról beszélek, a műkincsekről, a szépségről, a spiritualitásról, az imáról és a kultúráról, amelyet atyáink ránk hagytak. Ne feledjétek, hogy azok, akik elfogadják a hagyományokat, távolabb látnak! Magam előtt látom, ahogy a földi életem egyre rövidebb. Ti vagytok a remény, ti vagytok a lábak, akik tovább viszik azt, amit kaptunk.

Kép: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsXqepddornb