Clicks141
hr.news

Crkva nije poput međunarodnog hotelskog lanca - kardinal Müller objašnjava Franji

Kardinal Gerhard Müller u izjavi od 19. srpnja primjećuje da s Traditionis Custodesom Franjo pokušava ubiti rimski obred.

On sumnja u kvalitetu teksta TC-a i kritizira citat sv. Augustina upotrijebljen u Franjinom popratnom pismu. Citat koristi distinkciju svetog Augustina o članstvu u Crkvi "prema tijelu" ili "prema srcu" kako bi naglasio poslušnost. Međutim, Müller objašnjava da citat ne govori o autoritarnosti, već o jedinstvu u Vjeri koje "nikako" ne zahtjeva sterilnu jednolikost u vanjskom liturgijskom obliku.

Müller pokušava Franji objasniti da Crkva nije poput "međunarodnih hotelskih lanaca s homogenim dizajnom". Stoga, nakon Tridentskog sabora, Pio V. nije suzbio različite obrede, već je želio obuzdati zloupotrebe.

Poput Franje, Müller inzistira na "bezuvjetnom" priznanju [propalog] Drugog vatikanskog sabora, no primjećuje da njegova učenja o Otkupljenju, Crkvi, otkrivenju, braku negira "većina njemačkih biskupa" - i ne samo oni. Također su proturječili Franji i "glatko" promiču blagoslov homoseksualnosti i prirodnu blud.

U tom kontekstu, Müller primjećuje nesrazmjer između Franjinog beznačajnog odgovora na masovne napade Nijemaca na jedinstvo Crkve (itd.) i oštrog suzbijanja manjine rimskog obreda, tako da Mülleru pada na pamet slika zavedene vatrogasne postrojbe, koja se - umjesto da spasi zapaljenu kuću - prvo pobrine za malu staju pokraj nje.

Franjo zanemaruje religiozne osjećaje često mladih sudionika rimske mise, piše Müller: "Umjesto da cijeni miris ovaca, ovčar ih ovdje snažno udara svojim štapom".

Slika: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsVwhhxjzept