Clicks199
hu.news

Perlasca bíboros vádolta meg Becciu bíborost

Alberto Perlasca prelátus olyan dokumentumokat nyújtott be, amelyek inkriminálták Becciu bíborost - írja a LaStampa.it (szeptember 30).

Perlasca éveken keresztül az Államtitkárság első osztályának igazgatási irodájának vezetője volt, amely majdnem 700 millió eurót kezel.

2019 augusztusában hirtelen áthelyezték az Apostoli Signatura alá, majd később kirúgták.

Becciu nemcsak sikkasztással, hanem bűnpártolással is vádolható. Az egyik eset valószínűleg Nicola Squillace ügyvédhez köthető (Libonati Jaeger ügyvédi iroda), aki 200 000 eurót kapott egy általános jogi tanácsadásért, és több mint 150 000 eurót kapott az általa megjelölt szakemberek ajánlásáért.

Közvetlenül ezután újabb számlát állított ki 364000 euróért, amelyet a Vatikán nem volt hajlandó kifizetni. Squillace-nek azonban sikerült kijátszania a vétót, és még további 17 000 eurót kapott. A megmagyarázhatatlan tanácsadási szolgáltatások összesen 711 000 eurót nyeltek el.

Az olasz üzletember, Gianluigi Torzi, akit a Vatikán júniusban letartóztatott, 5 millió eurót számlázott tanácsadóként a Vatikánnak javasolt egyéb ingatlanügyletekért:

- szálloda a milánói San Siro negyedben
- palota a milánói Piazza Cavour téren
- egy épület a New York-i 5. sugárúton
- szálloda a Dubai Expo kiállításon.

Tehát nem csak a londoni Sloane Avenue épületéről van szó. A Vatikáni Államtitkárság további 100 millió fontot is befektetett luxuslakásokba Londonban a Cadogan téren és a Knightsbridge-ben.

Kép: Angelo Becciu, © Mazur/cbcew.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsElboyvhptl