hu.news
226

Ukrajna: Ferenc bírálja a NATO szerepét

Néhány hónappal az ukrajnai háború kitörése előtt Ferenc pápa találkozott egy államfővel, "egy bölcs emberrel, aki nagyon keveset beszél, de nagyon bölcs" - mondta a pápa a Jezsuita kiadványok tíz igazgatójával tartott találkozóján (LaStampa.it, június 14.).

Hivatalos eszmecseréjük után az elnök elmondta Ferencnek, hogy "nagyon aggódik" amiatt, ahogyan a NATO mozog: "megkérdeztem tőle, hogy miért, mire ő azt mondta: "Oroszország kapuját döngetik". És nem értik, hogy az oroszok birodalmi gondolkodásúak, és nem engedik, hogy bármilyen idegen hatalom megközelítse őket'. Majd ezt a következtetést vonta le: "a helyzet háborúhoz vezethet".

Ferenc pápa szerint el kell távolodnunk a "Piroska jó, míg a farkas rossz" sémától, mert "ellenzi, hogy a komplexitást a jó és a rossz fiúk megkülönböztetésére redukáljuk, az okok és az érdekek mérlegelése nélkül".

Ferenc pápa arra is rámutatott, hogy vannak más országok is, ahol szintén háború zajlik éppen, "de azok senkit sem érdekelnek".

Míg a pápa néhány nappal ezelőtt ukránok egy csoportjának azt mondta, hogy lemondta a Kirill moszkvai pátriárkával tervezett találkozóját, addig e második nyilvánosság előtt azt mondta, hogy a találkozót "közös megegyezéssel" mondták le és halasztották el, "hogy párbeszédüket nehogy félreértsék".

#newsYumnixfcmn