Christmas Campaign: Financial Insights
Clicks587
hu.news

Rabbi: "Még" nem a mi dolgunk, hogy templomokat égessünk

A Notre Dame székesegyház leégése után a francia születésű izraeli 76 éves Shlomo Aviner (Claude Landauer) rabbi azt mondta, hogy "nincs szabálya a külföldi templom égetésnek. Azonban a szentföldön ez összetettebb".

Aviner az SMS-ben küldött kérdésekre válaszolt. Április 16-án megkérdezték, hogy a zsidóknak sajnálni kéne a leégést vagy örülni neki, mivel a székesegyház "bálványimádat, amit el kell égetni".

A vezető rabbik és Maimonidész (+1204) szerint a templomok "bálványimádatot" jelképeznek, ezért meg kell semmisíteni azokat.

Aviner Joel Teitelbaum (+1979) rabbira hivatkozik, aki ellenezte azt, hogy a zsidók templomégetés végett migráljanak Izraelbe, mivel ezzel a zsidók bűnt követnének el.

Azonban Aviner kiemelte, hogy Menachem Kasher (+1983) rabbi elutasította Teitelbaum tanítását: "Mivel ha leégetjük, újra kell építeni, és nagyobb bűn újraépíteni egy templomot, mint állva hagyni".

Aviner a fizetését a nagy, illegális Beit El településtől kapja Ciszjordániában.

Több templomot elégettek már Izraelben az elmúlt években, a rendőrség pedig nem próbálta elkapni a gyújtogatókat.

Négy évvel ezelőtt, az izraeli rasszista Benzi Gopstein bátorította a templomégetést. Elítélték erőszakra uszítás miatt, ám a templomégetés nem tartozott a bűnei közé az elítélésekor.

Kép: Shlomo Aviner, © Ariel Horowitz, CC BY-SA, #newsFyfxdakobf