Clicks50
lowoa
Ólomkapu - Filmvetítés utáni beszélgetés Mindszenty bíborosról. Mit mondhat nekünk 2021-ben Mindszenty József életútja? Vajon ő maga is áldozatként tekintett magára? Meg lehet válaszolni a kérdést: …More
Ólomkapu - Filmvetítés utáni beszélgetés Mindszenty bíborosról.

Mit mondhat nekünk 2021-ben Mindszenty József életútja? Vajon ő maga is áldozatként tekintett magára? Meg lehet válaszolni a kérdést: a meg nem alkuvó Mindszentynek vagy a párbeszédre hajló Vatikánnak volt igaza a keleti politikában?
A filmvetítés után itt folytatjuk Kovács Gergely okleveles posztulátorral, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselőjével és Gőbel Ágostonnal, a Katolikus Rádió szerkesztőjével.

Az Ars Sacra Alapítvány és a Magyar Katolikus Rádió közös szervezésű filmklubja
Ólomkapu, rendező: Gilberto Martinelli
A film február 21. éjfélig megtekinthető az Ars Sacra YouTube csatornáján ezen a linken: youtube.com/watch?v=-PpwjIpCg3I

„Az ólomkapun hiába kopogtatunk, nem jut át a túloldalra a hang.” A jelenség mélyen érzékelteti Mindszenty József bíboros korabeli helyzetét. Gilberto Martinelli rendező a szenvedő főpásztor alakját tárja elénk, aki a változó körülmények között is, töretlenül kitartott elvei, igazsága mellett. A ritka archív felvételekben, dokumentumokban gazdag, játékfilmbeli jeleneteket tartalmazó alkotás rávilágít az összetett Mindszenty-kérdés különböző aspektusaira a témával foglalkozó történészek, szakértők megszólaltatásával.