Clicks133
hr.news

Propovijed: Franjo se bori protiv "doktrina i dogmi" - No, naravno, samo katoličkih

"Čuvati istinu ne znači braniti ideje, postati čuvar sustava doktrina i dogmi, već ostati vezan za Krista i predan njegovom Evanđelju", rekao je Franjo u propovijedi 16. svibnja kao da jedno ne ovisi o drugome.

Podrazumijeva se da Franjo ovo primjenjuje samo na istinu koju je izgovorio Krist i koja je sadržana u Evanđelju.

Kada je riječ o herezi, borbi protiv svete mise, okolišu, homoseksualizmu, Covidu-19, ideologiji cjepiva, Franjo je uskogrudni čuvar sustava doktrina i dogmi tih ideologija, što se može vidjeti ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Međutim, za katolike i Crkvu dužnost je i privilegija "boriti se za vjeru" (Juda 1:3) i "braniti" je (1. Petrova 3:15) ne samo na apstraktni Franjin način već i na njezinu konkretnu prisutnost u doktrinama i dogmama. Katolik "uništava" argumente iznesene protiv spoznaje Boga (2 Kor 10:5), posvećen je "točnim učenjima" i "ispravlja one koji se protive riječi" (Tit 1:9). Sveti je Pavao poslan "u obranu Evanđelja" (Fil 1:16).

Kao što je rekao sveti John Henry Newman (+1890.): "Od petnaeste godine dogma je temeljni princip moje religije: ne znam nijednu drugu religiju; Ne mogu ulaziti u ideju bilo koje druge vrste religije; religija mi je, kao puki osjećaj, san i ruglo".

"San" i "sanjarenje" su riječi koje Franjo jako voli.

#newsMtvdbkhcsl