hu.news
137

Egy meg nem énekelt hős: elhunyt Pierre Epiney atya

A svájci Riddes-ben élő Pierre Epiney atya, Marcel Lefebvre érsek barátja január 15-én reggel 7 óra körül elhunyt.

Ecône-ban - egy Riddes-hez tartozó falucskában - alapította a szemináriumát Lefebvre érsek. Epiney nagy szerepet játszott abban, hogy ez megvalósuljon. A szemináriumot Sion püspöke, Nestor Adam (+1990) engedélyezte.

Adam 1961-ben szentelte pappá Epineyt. A szabad és fiatalos szellemű Epiney hamar rájött, hogy a II. vatikáni zsinat után a dolgok rosszra fordultak. Amikor 1967-ben kinevezték egy nem éppen a hitéről ismert város, Riddes plébánosává, elutasította a Novus Ordo bevezetését. Ezért Adam püspök (+1990) üldözni kezdte őt.

A fiatal pap kénytelen volt saját templomot építeni Riddesben, amelyhez egy idősek otthonát csatolt. Szakítása a X. Szent Pius Társasággal akkor következett be, amikor ellenezte a Rómával való összefogásra irányuló törekvéseiket.

Epiney hosszú ideje betegeskedett, végül a koronavírus okozta a halálát. Több napig oxigénen és infúzión volt, és a presbitériumában halt meg.

Epiney papságának 25. évfordulóján Lefebvre érsek szentbeszédében azt mondta: "Hála neked, kedves atyám, hogy [a kantoni] Wallis még mindig katolikus". Nyugodjon békében!

#newsOmkseqqqdt