Clicks271
hu.news

Argentin érsek: A misét egy "gyerek partivá" változtatták

Az eredeti latin mise, ami szerinte "a legszentebb katolikus rítus manipuláció" áldozata lett - írja a nyugdíjazott 77 éves Hector Aguer érsek az InfoCatolica lapon (június 23).

Bevezették az improvizációt és eltörölték a szépséget, főleg a szent zene terén - írja Aguer. "Bevezették az olyan dolgokat, mint pl. a kiabálás, taps és tánc, ezek pedig teljesen idegenek a szent ünnepléshez".

Ferenc pápa tíz nappal azután rúgta ki Aguert, hogy az érsek elérte a nyugdíjazási korhatárt, a pápa pedig lecserélte szellemíró és a csók szakértő Victor Manuel Fernandez prelátusra.

Aguer személyesen hallotta a püspököktől, hogy "már nincs különbség a szent és a profán dolgok között" és "sokan örülnek ennek a változásnak".

"A Novus Ordo eucharisztia egyoldalú értelmezése, mint testvéri gyülekezés, homályossá tette az áldozati természetet" - írja Aguer.

Észrevette, hogy a mise néha "egy műsor vagy egy gyerek parti", így "a hit idézőjelek közé szorul, az Istenre való utalást pedig lecseréli a centralitás és az emberközpontúság".

Kép: Hector Aguer, © wikicommons, CC BY-SA, #newsCcurlwcgwd