Clicks1
ms.news

Monsignor Perlasca Mengalahkan Kardinal Becciu

Monsignor Alberto Perlasca telah membekalkan dokumentasi di mana yang berjenayah, Kardinal Becciu, menulis dalam LaStampa.it (30hb September).

Bertahun-tahun lamanya, Perlasca merupakan ketua pejabat administratif Seksyen Pertama bagi Sekretariat Negeri yang mengurus hampir €700 Mio.

Pada Ogos 2019, dia tiba-tiba ditukarkan ke Apostolik Signatura dan kemudiannya fired.

Becciu mungkin tidak akan hanya didakwa dengan dakwaan penggelapan wang tetapi juga dengan tuduhan membantu dan bersuhabat. Satu kes yang mungkin dihadap adalah kes peguam, Nicola Squillace (firma perundangan Libonati Jaeger) yang menerima €200,000 bagi tugasan khidmat nasihat umum dan lebih daripada €150,000 bagi profesional bersiri yang diIndikasi olehnya.

Sejurus selepas dia mengeluarkan satu lagi invois yang bernilai €364’000 di mana Vatican enggan membuat pembayaran. Akan tetapi, Squillace dapat memintas veto dan menerima lebihan sebanyak €17’000. Sejumlah €711’000 telah ditelan dengan perkhidmatan nasihat yang tidak dapat dijelaskan.

Peniaga berbangsa Itali Gianluigi Torzi yang ditahan oleh Vatican pada bulan Jun, telah menginvoiskan sebanyak €5 Mio sebagai yuran khidmat nasihat bagi transaksi hartanah yang lain yang dibentangkan kepada Vatican:

- sebuah hotel di kawasan San Siro, Milan
- sebuah istana din Piazza Cavour, Milan
- sebuah bangunan di New York 5th Avenue
- sebuah hotel bagi Ekspo Dubai.

Bukan sahaja bangunan Sloane Avenue di London. Sekretariat Negara Vatican turut telah melabur £100 million lagi untuk rumah pangsa mewah di London, Cadogan Square dan Knightsbridge.

Gambar: Angelo Becciu, © Mazur/cbcew.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsElboyvhptl