Clicks56
hr.news

Becciu Farce: Franjo želi suđenje - no prema svojim privatnim pravilima

"Posebni sud" i "ad hoc kazneni postupak" koji "suspendira izvjesnost zakona". Ovako branitelji opisuju vatikansko suđenje Becciu. Franjo je objavio četiri reskripta koji odstupaju od važećih zakona i uvode ad hoc postupke samo za ovo suđenje.

Tako će tužitelji možda slijediti moto "bacit ću vas u ćeliju kako biste priznali", te posijati paniku bez nadzora istražnog suca. To se dogodilo posredniku Gianluigiju Torziju koji je dobrovoljno došao u Vatikan kako bi odgovorio na pitanja tužitelja, ali je uhićen sve dok nije osudio druge.

Tužiteljstvo opravdava te zlouporabe "pobožnim" argumentima poput: "Franjo je jedini zakonodavac i promicatelj pravde". Ili: Franjini reskripti "izraz su vrhovne moći Pape, čija je osnova na kraju božanski zakon".

Becciuovog glavnog optužitelja i bivšu desnu ruku, monsinjora Alberta Perlascu, Franjo je "pomilovao" zbog njegovih "spontanih izjava".

Međutim, obrana nikada nije vidjela transkript njegovih ispitivanja. Imao je samo osam dana da pripremi svoje preliminarne zahtjeve na temelju tisuća stranica koje je optužba prikupila za gotovo dvije godine istraga. Međutim, obrana je vidjela samo dio njih.

Slika: Angelo Becciu © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsAwelphrknv