hu.news
229

Holland püspök Ferencről: agresszív, könyörtelen, ellentmondásos

Roche érsek Traditionis custodes-hez írt alkalmazási dokumentuma tovább súlyosbította a vitát a Vatikán és a katolikusok között. Az írás "rendkívül agresszív", és "igazi baklövés" - írta Rob Mutsaerts holland segédpüspök a VitamineXp.Blogspot.com-on (január 3.).

Észrevett egy "alig leplezett türelmetlenséget" a római rítus eltörlésére vonatkozóan. "Az "irgalmasság pápája" kevés irgalmat mutat azok iránt, akik a hagyományos latin misét vallják".

Mutsaerts a katolikusok körében egyre növekvő "bizalomvesztést" lát: "ha ami tegnap még ajánlott volt, ma már nem érvényes, akkor semmi sem biztos". Azt kérdezi, hogy "mindent, ami a II. vatikáni zsinat előttről származik, eltöröltek-e".

A hívek a római rítus szerinti gyónás és a házasság szentségét a X. Pius Társaságban is megkaphatják, hangsúlyozza, de az olyan kánonjogilag elismert közösségekben, mint a Szent Péter Testvériség, nem.

Továbbá azoknak a papoknak, akik alkalmanként a római rítust celebrálják, kifejezetten támogatniuk kell a II. vatikáni zsinatot, míg "a Novus Ordo-t celebrálóktól - én is közéjük tartozom - nem kérik a tridenti zsinat elfogadását".

Következtetése: "Ha a Vatikán előírja a régi misét ünneplők számára a vizsgálatot, akkor méltányosságból ezt a Novus Ordo szerint celebrálók számára is kötelezővé kellene tenni, akik mind a saját dolgukat végzik".

Kép: © Rob Mutsaerts, #newsGeihznjtyg