Clicks363
hu.news

II. János Pál korszaka lezárult? Ferenc pápa szigorít a laikus mozgalmakkal kapcsolatban

Több ellenőrzés és több centralizmus: Ferenc pápa laikusokért felelős dikasztériuma június 11-én rendeletet adott ki, amelyben korlátozza a hívek nemzetközi szövetségeinek vezetői megbízatását.

A központi vezető testületben a hivatali idő öt évre korlátozódik. Senki - beleértve az alapítót is - nem lehet tíz egymást követő évnél tovább hivatalban. A LaNuovaBq.it "bombaként" értékeli a rendeletet, mivel az "átszervezi az egyházi mozgalmak befolyását" - noha már mindegyikük hanyatlóban van.

A LaNuovaBq.it számára ez a laikus egyesületek "leépítését" jelenti, és az 1985-ös loretói egyházi konventen II. János Pál által megnyitott korszak lezárását, aki hiába összpontosított a mozgalmakra az egyház megújítása érdekében. Ez a próbálkozása miatt összeütközésbe került Ballestrero torinói bíborossal és Martini milánói bíborossal.

Jelenleg 122 laikus közösség van az egyházban, köztük a Sant'Egidio, a Comunione e Liberazione és a Neokatechumenális Út. Legtöbbjük Ferenc pápa szekerére vetette magát, aláírva ezzel a halálos ítéletét.

Az ürügy, hogy átvegyék az irányítást felettük, a mindig népszerű hivatkozás a "szexuális visszaélésekre". Ritka példa lehet azonban a Sodalitium Christianae Vitae perui laikus Luis Fernando Figari, akit homoszexuális zaklatással vádolnak.

#newsXucnvlzvrs