Clicks27
ro.news

Noutăți de la Benedict: Teama de Antihrist este „prea naturală”

Demisia sa nu a avut nicio legătură cu scandaluri precum Vatileaks, a declarat fostul papa Benedict al XVI-lea lui Peter Seewald pe 12 noiembrie 2018. Declarația este cuprinsă în biografia lui Benedict scrisă de Seewald (4 mai). Seewald se adresează lui Ratzinger ca „Papa Benedetto."

La începutul pontificatului său, Benedict al XVI-lea a semnat - ca Pavel al VI-lea și Ioan Paul al II-lea - demisia sa în cazul unei boli care ar face imposibilă exercitarea papalitățîi. „Faptul că sunt posibile și alte forme de insuficientă a capacităților pentru a servi în mod corect, a fost clar pentru mine la sfârșitul serviciului meu”, adaugă el.

„Emerit” înseamnă că un episcop nu își meține activ funcția episcopală, ci este „în relația specială a unui fost episcop cu aceasta."

Benedict amintește că fiecare episcop are nevoie de o arhiepiscopie, chiar dacă este, ca și în cazul episcopilor auxiliari, doar scaunul titular al unei dieceze care nu mai există. După introducerea vârstei de pensionare episcopală, nu au existat suficiente titluri. Prin urmare, episcopul Simon Landersdorfer (+1971) din Passau, Germania, a început să se numească „emerit” [dar a murit după șapte luni].

„Scaunul unui episcop nu poate avea decât un singur titular”, subliniază Benedict: „În același timp, este exprimată o legătură spirituală, care nu poate fi în niciun caz înlăturată."

El aplică acest lucru în eparhia Romană. Acolo el nu „mai are nicio autoritate legală, ci o afiliere spirituală care - chiar dacă este invizibilă - rămâne”. Această formă juridico-spirituală, însă, evită orice gând al „coexistenței a doi papi”, încearcand să demostreze ceva imposibil.

Benedict descrie acuzațiile de a fi interferat cu administrația lui Francisc, făcând declarații „denaturate rău intenționată a realității”. Ca exemplu, el menționează mesajul său de la înmormântarea cardinalului Meisner, „Cuvântul meu despre mica navă a Bisericii în derivă printre furtuni grele, îI luasem aproape literal din predicile Sfântului Grigorie cel Mare."

Benedict nu vrea să comenteze Amoris Laetitia, „pentru că acest lucru ar duce prea mult înspre aspectul concret al guvernării Bisericii și astfel ar părăsi dimensiunea spirituală, singura care este încă misiunea mea."

Dar îl laudă pe Francisc pentru „atenția sa amabilă și cordială”: „După cum știți, prietenia personală cu Papa Francisc nu a rămas doar aceeași, dar a crescut."

Benedict atribuie dominarea actuală a căsătoriei homosexuale și a avortului puterii Anticristului: "Acum o sută de ani toată lumea ar fi crezut absurd să vorbească despre căsătoria homosexuală. Astăzi, oricine se opune este excomunicat social." El a adăugat că același lucru este valabil și pentru avort.

Societatea modernă a formulat un Crez anti-creștin: „Frica acestei puteri spirituale a Antihristului este prea naturală, și are nevoie într-adevăr de rugăciunea unei întregi eparhii și a bisericii universale pentru a rezista."

Pentru Benedict, adevărata amenințare la adresa Bisericii și a slujirii Sfântului Petru se află „în dictatura mondială a ideologiilor aparent umaniste, care nu pot fi contrazise fără ca cineva să fie exclus din consensul social de bază."

Imagine: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsEaaltlrots