Clicks19
ro.news

Cardinalul Brandmüller încurajează nerespectarea Traditionis Custodes

Legile au nevoie de o primire afirmativă sau de o conformitate aprobatoare pentru a obține validarea și efectul de durată, scrie cardinalul Walter Brandmüller, de 92 de ani, într-o declarație din 28 iulie privind Traditionis Custodes.

Astfel, unele legi sunt abolite prin nerespectare sau devin învechite în timp: „Legea trebuie să servească binele comunității - și nu invers, legea comunității.”

Ca exemplu, Brandmüller menționează Veterum sapientia din februarie 1962 al lui Ioan XXIII, care a decretat că teologia universitară trebuie predată în latină: „Veterum sapientia, odată tipărită, a fost uitată în curând.”

Brandmüller se referă la dreptul comun, potrivit căruia obiecțiile justificate la o lege bisericească universală au un efect suspensiv: „Aceasta înseamnă că legea nu trebuie respectată atâta timp cât obiecția nu a fost dispersată.”

El declară că „dacă există o îndoială dacă o lege este obligatorie, nu este obligatorie”. O astfel de îndoială se poate baza pe formularea defectuoasă a unui text legal.

Brandmüller subliniază că argumentul său se aplică numai legilor ecleziastice precum Traditionis Custodes, nu legii naturale sau divine.

#newsUigimedjui