Clicks164
hu.news

A L'Espresso megújítja Rodríguez bíboros elleni vádait

A Ferenc pápa párti L’Espresso kiáll a hondurasi Oscar Rodríguez Maradiaga bíboros elleni vád mellett.

Az olasz magazin decemberben azzal vádolta Rodríguezt, hogy évente 500.000 eurót kap a tegucigalpai katolikus egyetemtől, különböző titkos befektetésekkel pedig 1.2 millió dollárt pazarolt el Londonban.

Rodríguez válaszában azt mondta, hogy a pénz nem személyesen neki lett küldve, hanem egy pásztori projekthez.

Azonban a L’Espresso kiemelte azt, hogy a pénz Rodríguez személyes fiókjába lett küldve, nem az egyházkerület fiókjába. Rodríguez segédpüspöke, Juan José Pineda pedig készpénzt kapott.

A L’Espresso kimutatta továbbá, hogy ezek a hatalmas összegek nem szerepeltek azon a listán, amelyet Rodríguez 2017 szeptemberében mutatott be a Vatikánnak az Ad-Limina látogatás során. A papíron továbbá arról se volt bizonyíték, hogy Pineda segédpüspök hogyan kapott a kormánytól több mint egy millió eurót.

Továbbá az előző hondurasi nagykövet, aki a Szentszéknek dolgozott 22 évig, Alejandro Valladares, özvegye, Martha Alegria Reichmann is vádolja a bíborost. Rodríguez, aki a család barátja volt, meggyőzte a párt, hogy a megtakarított pénzüket fektessék be a londoni Youssry Henien pénzembernél, aki ugyanaz az ember, akinél maga Rodríguez is elvesztett 1.2 millió eurót az egyházkerületéből. Reichmann 2015 februárjában jött rá arra, hogy a pénz eltűnt. Megpróbált kapcsolatbalépni Heniennel vagy Rodríguezzel, ám sikertelenül.

Rodríguez eddig azzal védte magát, hogy az ellene irányuló kritikák Ferenc pápa "reformjait" támadták.

Kép: Oscar Rodríguez Maradiaga, © Gabriele Merk, CC BY-SA, #newsGcxvcfmjhm