Clicks43
sl.news

Oproščen: "Ni se nam treba strinjati z vsem, kar počne Frančišek" - kardinal Pell

Kongregacija za nauk vere ga je "oprostila" zloglasnih obtožb za "pedofilijo," je v obsežnem intervjuju 22. maja za Nd.nl povedal kardinal Pell.

Pella je februarja 2019 obsodilo sodišče v Melbournu, čeprav je njegov obtoženec svojo lažno zgodbo spremenil kar 24 (!) krat.
Kardinal je bil prav tako obsojen tega, da naj po maši "posilil" mladoletnico v [z ljudmi polni!] zakristiji.
Avstralsko višje sodišče je aprila 2020 Pella dokončno oprostilo.

V zaporu je Pell od Frančiška prejel sporočilo: "Najin odnos je zelo prisrčen." Ko pa je so nanj pritisnil z dejstvi, da se njegovo prepričanje in Frančiškovo mnenje razlikujeta, je Pell odgovoril le "hmhm", ob tem pa je rahlo prikimal in dodal, da "je papež poglavar Cerkve in si zasluži (naše) spoštovanje, vendar se nam ni treba vedno strinjati se z vsem, kar počne."

Za Pell-a je Frančiškova Amoris Laetitia o prešuštniškem obhajilu "nejasna" in "dvoumna", čeprav je Frančišek zelo jasno izrazil njen pomen. Meni, da bi Frančišek o tej [lažno] trdil, da ni ničesar spremenil.

Pell se spominja, da je bil državni sekretariat, ki sta ga takrat vodila Parolin in Becciu, "še posebej nezadovoljen", ko so mu leta 2014 naročili reformo financ Vatikana, ker na sekretariatu niso želeli izpostaviti vse korupcije, nesposobnosti, zapravljivosti in nenamenske uporabe sredstev.

Nadalje je razkril, da poleg londonskega premoženja obstajajo tudi drugi primeri, ki morda nikoli ne bodo prišli na dan in da je imel državni sekretariat pri svojem delu le "omejeno količino denarja", vendar je večino tega izgubil. Pell pravi, da je "zelo čudno", da je bil [njegov sovražnik] Becciu kaznovan z odvzemom pravic kardinala, vendar za svoje obtožbe nikoli ni bil deležen poštenega sojenja.

Sklicujoč se na mantre "klerikalizma" in "arogantnosti", je Pell dejal, da v večini situacij "cerkvena hierarhija ni arogantna, temveč sramežljiva in strahopetna".

"Duhovniki so veliko manj arogantni kot nekateri politiki ali poslovneži [in laiki v Cerkvi]," je še dodal.

Slika: George Pell, © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsQsrhaviktu