hr.news
283

Intervju: Franjo vjeruje da je prevladao krutost

"U životu sam imao krutih razdoblja kada sam zahtijevao previše", Franjo je rekao argentinskoj agenciji Telam.com.ar (VaticanNews.va, 1. srpnja).

Kaže da je kao isusovac bio "vrlo strog", "kao biskup bio sam malo dobrohotniji". Tijekom svojeg papinstva "stvari koje su bile uspavane u mojoj osobnosti izašle su na površinu; da sam postao milosrdniji [sic!]". Smatra da "nije tako tragično biti Papa".

Franjo tvrdi da je tijekom svog pontifikata činio samo ono što je od njega tražio kardinalski zbor - s kojim se ne želi susresti.

Smatra da je priroda "u krizi" i da s njom "ne živimo u skladu" - što god to značilo - te kaže da je sada omladina [koja je zaglupljena mobitelima] "oštrija" i "bistrija" nego u njegovim danima, iako se "ne pojavljuju na misi".

O tri zla narcisoidnosti, malodušnosti i pesimizmu, Franjo objašnjava da se nazivaju "psihologijom zrcala" gledanjem u sebe i lizanjem vlastitih rana.

Najveći dio intervjua sadržavao je izjave o politici. Franjo je ponovio lažnu tvrdnju da u srednjovjekovnoj bazilici Vézelay u Francuskoj Krist nosi Judu Iskariotskog na svojim ramenima.

Slika: Vatican Media, #newsBhgcumfdda