Clicks27
sl.news

Nasvidenje Vatikan II: Latinščina je v svetem Petru sedaj prepovedana

Nova obredna evharistija v baziliki svetega Petra mora biti praznovana v italijanščini, je neki monsignore Franco Camaldo povedal 28. junija z objavo ukaze, ki so jo ponovno objavili tudi pri MessaInLatino.it.

Ta ukrep je klofuta Vatikanu II, ki določa, da je "treba v latinskih obredih ohraniti uporabo latinskega jezika" (Sacrosanctum Concilium, 36). Občasno lahko tudi Gloria, Sanctus, Oče naš in Agnus potekajo v latinščini. Ali bo temu tako, je odvisno od prefekta ali poveljnika zbora Sikstinske kapele. Branje in molitev za vernike sta lahko v različnih jezikih - razen v latinščini.

V prihodnje bo tudi kapitul svetega Petra prisiljen peti Liturgijo ur v italijanščini, ter pri tem ohranjati gregorijansko melodijo - kar je nemogoče z italijanskim besedilom - pri tem bo ohranil le nekatere dele v latinščini: Himno, Antifon, Benedikta, Magnifikata in Oče naš.
Latinščina v liturgiji ur bo ukinjena, ko bodo na voljo in pripravljene ustrezne italijanske knjižice.

Na seznamu svetovnih jezikov po skupnem številu govorcev je italijanščina na 27. mestu za javanjščino in pred zahodno pandžabščino.
Zdi se, da ta ukrep odraža Frančiškovo osebno sovraštvo do latinščine, ker je zaradi njegove slabe teološke formacije tudi njegova latinščina slaba.

#newsSuihhtatlq