Clicks117
hu.news

Chile: Meghalt Fernando Karadima homoszexuális bántalmazó ex-pap

A 90 éves Fernando Karadima, a homoszexuális bántalmazások középpontjában álló, papi rendből kirúgott karizmatikus chilei pap vasárnap tüdőhörgőgyulladásban és veseelégtelenségben halt meg egy idősek otthonában, miután "a COVID-19 fertőzések miatt kialakult ágyhiány miatt" nem tudták felvenni a Katolikus Egyetemi Klinikára.

Karadima a Santiago de Chilében található felsőosztálybeli El Bosque-i Szent Szív templom plébánosaként vált híressé (1985-2006), ahol kiterjedt befolyási, politikai és gazdasági kapcsolatrendszert épített ki, továbbá fiatalok hálózatával vette körül magát. A csoportjához tartozók közül legalább öten lettek később püspökök. Megalapította az Unión Sacerdotal del Sagrado Corazón de Jesús nevű szervezetet is.

Karadimát 2010-ben azzal vádolták, hogy az 1980-as és 1990-es években "fiatal fiúkat" molesztált. Mindig tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, de az Apostoli Szentszék 2011 januárjában bűnösnek találta, imában és vezeklésben töltött visszavonult életre ítélte, emellett örökre eltiltotta minden aktív szolgálat nyilvános gyakorlásától.

2011 júniusában azonban a Vatikán visszavonta a pedofília vádját, és csak az efebofília vádját hagyta meg. 2018-ban kitaszították a papi rendből, ami véget vetett "élethosszig tartó bűnbánatának és imádságának".

Karadima ügyvédje hangsúlyozta, hogy a homoszexuális bántalmazások nem történhettek akkor, amikor a felperesek kiskorúak voltak, mivel 18 éves koruk felett kerültek Karadima körébe. Ez az ellentmondás elvenné a vallomások hitelességét. Karadima ellen az állam az elévülés miatt soha nem indított büntetőeljárást.

#newsYesmjligkw