hu.news
1525

Három laikusból lett püspök

Három amerikai püspök - Conley (67 éves, Lincoln), Coakley (67 éves, Oklahoma), Wall (57 éves, Gallup) - idén augusztusban inkognitóban sétálgattak a spanyolországi Camino de Santiago de Compostelán.

Az útvonalat már kétszer is megtették együtt. Az utazólistájukon szerepelt: miseruha, karing, stóla, pileólus és mellkereszt. A papi ruhát lecserélték a CatholicNewsAgency.com (szeptember 11.) által "modern zarándokruhának" nevezett ruhára.

A trió eddig együtt vonult a többi zarándokkal, akik az esti szentmise alatt megjegyezték: "Nézzétek már, ezek püspökök!". Conley a CNA-nak elmondta: "Elég vicces volt, mert az emberek ezt nagyon menőnek találták".

Conley 2018-ban 11 hónapos szabadságot vett ki szorongás és depresszió miatt, majd 2021-ben mindkét lábán középcsont-ízületi összenövésen végeztek műtétet. Coakleyval 50 éve barátok voltak. Gyerekként mindketten ugyanabban a baseballcsapatban játszottak.

Séta közben a három püspök néha olyan zenéket hallgatott, mint Brian Wilson, népzene, Bob Dylan, Weezer és az Avett Brothers.

Conley szerint az általuk megismert "zarándokok" mintegy 80 százaléka nem volt hívő, és gyakorlatilag nem is tudtak a Camino vallási hátteréről.

Kép: Courtesy of Bishop Conley, Archbishop Coakley, and Bishop Wall, #newsIhfvmjajyu

francesco69
Mondjuk azzal, hogy civil túrázó ruhában tették meg az utat semmi gond nincs.