hr.news
272

Bahrein: Franjin osobni prijatelj osuđuje "devijacije kao što je homoseksualnost"

Tijekom svog putovanja u Bahrein od 3. do 6. studenog, Franjo je 5. studenog predvodio euharistiju za 30.000 katolika većinom radničke klase s cijelog Arapskog poluotoka.

Na raznim skupovima pozivao je na ukidanje smrtne kazne i kršenja ljudskih prava, ističući da vjerska sloboda ne smije ostati ograničena na puku slobodu bogoslužja.

4. studenog razgovarao je s muslimanskim starješinama, nazvavši ih "braćom u Abrahamu" i rekavši da "velike vjerske tradicije" [koje su u suprotnosti jedna s drugom] moraju biti "srce" koje ujedinjuje članove tijela čovječanstva. On želi "staviti stvarnost [nametnutu od moćnika] iznad ideja [= katoličkog nauka] i ljude [= oligarhe] iznad mišljenja [= istine]".

Obraćajući se ekumenskoj publici, implicirao je da "svi kršćani" navodno pripadaju Kristovoj Crkvi. "Nažalost, svojim smo podjelama ranili sveto tijelo Gospodnje", požalio se, ali vjeruje da je "Duh Sveti koji povezuje sve udove veći od naših podjela po tijelu"; iako je glavni razlog za podjele Krist.

Veliki imam Ahmed al-Tayyeb sa Sveučilišta al-Azhar i Franjin osobni prijatelj, pozvao je sunitske i šiitske vođe da se sastanu radi zajedničkog dijaloga. Franjo je ovaj prijedlog nazvao "hrabrim".

No, al-Tayyeb je bio još hrabriji kada je upozorio Zapad na "devijacije poput širenja homoseksualizma" i "trećeg roda" pod izlikom "slobode" i "ljudskih prava".

Slika: Vatican Media, #newsQpqcyknhgh