hu.news
517

Nyugdíjazta Ferenc pápa a 81 éves, pogányok fennmaradását biztosító német püspököt

Ferenc november 18-án elfogadta a 81 éves Lucio/Lutger Alfert szekularizált püspökének, Pilcomayo apostoli vikáriusának (43 ezer katolikus, 11 pap, 125 ezer négyzet km) lemondását, aki a paraguayi Mariscal Estigarribiában székel.

Alfert 2016-ban nyújtotta be lemondását, 75. életévének betöltésekor. Németországból érkezett Paraguayba 1972-ben OMI misszionáriusként. Nagynénje Brazíliában tevékenykedett hitszónokként.

Pilcomayo területén tíz őslakos csoport él, amelyek közül mindegyiknek saját elképzelése van Istenről - nyilatkozta Alfert a Kirche-und-Leben.de oldalának 2017. augusztusában - "Nem akarjuk őket katolikus hitre téríteni" [de az evangélikusok persze könnyedséggel térítik őket a protestantizmusra].

Alfertet inkább a földreformok érdeklik, és harcol az indiánok pogányságáért ("hogy megőrizhessék vallásukat").

A plébániai életet "a hívek vezetik" - fogalmazott. "Amikor eljövök egy faluba, én kérdezem meg először, hogy mit tudok tenni, nem pedig fordítva".

Egy istentiszteletre így emlékezett: "Az olvasmányt már felolvasták, és a prédikáció már elhangzott", majd ekkor az egyik hívő megszólalt: "A püspökünk már negyedórája ott ül. Hallgassuk meg, ő mit szeretne hozzászólni".

Nem csoda, hogy Ferenc pápa ilyen sokáig tartotta hivatalában Alfert püspököt.

A történelem iróniája: A Maria Engelport kolostort, ahol Alfert noviciátusát végezte, a haldokló OMI 2013-ban elhagyta, és jelenleg a Krisztus Király Szuverén Papi Intézet nővéreinek római rítusú kolostoraként szolgál.

Kép: Screenshot, #newsHkgquycnxr