hr.news
112

Žrtva zakona blasfemije bit će pogubljena

Zafaru Bhattiju (57), pakistanskom protestantu, zatvorenom od srpnja 2012. godine zbog "blasfemije" u Rawalpindiju u Pakistanu, 3. siječnja je doživotna kazna izmijenjena u smrtnu.

Kao vođe "Svjetske misije Isusa", Bhatti je optužen za slanje "blasfemičnih poruka" muslimanskom propovjedniku s mobilnog telefona koji mu je dat tek nakon što su poruke poslane i čija SIM kartica nije bila na njegovo ime. Prema BritishAsianChristans .org, Bhatti je nepismen i stoga ne može pisati poruke.

Njegova supruga Bibi (72) rekla je da je bilo nekoliko pokušaja da se Bhatti odmetne od islama kako bi ga se oslobodilo na toj osnovi, "ali on je jak u svojoj vjeri".

U prosincu se Bhattijev odvjetnik još uvijek nadao da će ga osloboditi uz jamčevinu zbog teškog dijabetesa i nedavnog srčanog udara. Slični zahtjevi za jamčevinu odobreni su ubojicama i silovateljima. Bhattijev vid se pogoršava zbog slabog svjetla u njegovoj ćeliji.

Zapadni režimi poznaju slične zakone o bogohuljenju koji štite njihov rasizam i homoseksualnu građansku religiju od kritika. Sukladno tome, ne čine ništa da oslobode Bhattija.

#newsLjfyipikdr