Clicks168
hr.news

Pompeo napao Vatikan: Jedan režim drugi režim naziva "režimom"

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji će 29. rujna posjetiti Vatikan, pokrenuo je nekoliko napada na Vatikan i njegov kontroverzni kineski sporazum.

Na CIA-Twitteru Pompeo je napisao da Vatikan "ugrožava svoj moralni autoritet" proširujući sporazum iz 2018. godine s Kinom - kao da sekularna vlada ima bilo kakav moralni autoritet procjenjivati moralnost nekog drugoga.

Pompeo ili njegov ghostwriter podsjetio je na FirstThings.com (18. rujna) da Kina progoni kršćane poput "oca Paula Zhanga Guangjuna, koji je pretučen i 'nestao' zbog odbijanja da se pridruži Patriotskoj katoličkoj udruzi koju vodi CCP" (2019.) - no ipak, SAD i Pompeo podržavaju mnoge režime koji progone katolike.

"Komunističke vlasti i dalje zatvaraju crkve, špijuniraju i maltretiraju vjernike i inzistiraju na tome da je Partija krajnji autoritet u vjerskim poslovima", nastavlja Pompeo. Zapadni su režimi prenijeli ovaj posao na "privatne" medijske tvrtke.

Vatikan je odgovorio putem novinara Philipa Pullelle (Reuters.com, 23. rujna) koji piše da je Pompeo "zapanjio" trojicu visokih anonimnih dužnosnika Vatikana.

Obranili su sporazum jer Vatikanu daje izravan kanal za "dijalog" s Pekingom.

Slika: Mike Pompeo, #newsJuhipixehm