hu.news
218

Sarah bíboros: Tudatlan papok és teológusok rombolják az egyházat

Sarah bíboros szerint "nem a teológusok egésze, és nem is a teológia önmagában az, ami kárt okoz az egyháznak", hanem "a klérusban széles körben elterjedt vak pragmatizmusa".

Legújabb könyvében, "Az igazság szolgálatában" Sarah a "pragmatizmust" olyan hozzáállásként magyarázza, amely csak a cselekvésben gondolkodik. Azért "vak", mert nem Isten igéje világítja meg. A pragmatizmus gyakran jóságnak álcázza magát, de a valóságban ez csak a jócselekedet kívánata.

Azok a pásztorok, akik a "jó" cselekvés és semmi más által motiváltan cselekszenek, anélkül, hogy a tanítás vezérelné őket, "báránybőrbe bújt farkasok" - magyarázza Sarah - "Azt mondják, hogy a nyájat szolgálják, de a saját céljaikra akarják felhasználni".

Ezért fontos a tanulás. "Ha egy ügyvédnek, egy bírónak, egy orvosnak vagy egy mérnöknek nagyon hozzáértőnek kell lennie ahhoz, hogy jól végezze a munkáját, mennyivel inkább kell annak lennie egy papnak". - magyarázza Sarah.

A Ferenc pápa számára oly kedves "tábori kórház" képét használja: "A tábori kórházban nagyon hozzáértő orvosokra van szükség, akik képesek életeket menteni".

#newsSdratmzhzf