Clicks161
hr.news

Kardinal Zen: Vatikan dozvoljava da ga ubije neprijatelj - "Ne bez Franjinog pristanka"

Hongkonški kardinal Joseph Zen odgovorio je Robertu De Matteiju koji se slaže s Zenovim sumnjama u vatikansku Ostpolitik, ali ga kritizira zbog obrane Drugog vatikanskog sabora.

Zen inzistira na tome da su učenja Ekumenskih sabora uvijek autoritativna, ne mogu se kritizirati i nisu "dvosmislena" (OldYosef.hkdavc.com, 8. kolovoza) - iako je Drugi Vatikan dvosmislen i bio je samo pastoralni sabor.

On negira očigledan odnos Drugog Vatikana i Ostpolitika kriveći za taj problem slabe postsaborske biskupe koji su svojim ateističkim vladama služili više nego vjernicima.

Citirajući [većinom opisno i pomirbeno] diskurs Sabora o ateizmu (Gaudium et Spes 19-21), Zen smatra da dodatna osuda komunizma nije bila potrebna.

Pristup Sabora komunizmu naziva "pruženom rukom" i spominje da je s komunistima također surađivao poučavajući sedam godina "zvučnu doktrinu" u mnogim sjemeništima koja su bila pod njihovim nadzorom. No, suradnja za Zena ne znači dozvoliti da nas neprijatelj ubije, "kao što to sada čini Vatikan, nažalost, ne bez Papina pristanka".

Zen o sebi kaže: "Konzervativan sam, ali ne na pretjeran način".

Slika: Joseph Zen, © Michael Swan, CC BY-ND, #newsSshnzbajav