hu.news
274

A mise ellenségei "ismét háborút hirdetnek"

A 74 éves francia Dijon érsek, Roland Minnerath döntése, hogy megöli római rítusú közösségét, nem egy olyan lelkipásztoré, aki atyaként irányítja egyházmegyéjét - mondta Raymond Pierre, a dijoni helyzet szakértője a Paix-Liturgique.com lapnak.

Minnerathot "klasszikus" püspöknek nevezi, aki meglehetősen konzervatív". Pierre szerint ez nem Minnerath döntése volt, aki 2004 óta van Dijonban, és már régen megölhette volna a csoportot. Ami Dijonban történt, az Pierre szerint egy próbatétel. Ha sikerrel jár, a mise ellenségei ugyanezt fogják tenni valahol, és "egymás után" ölik majd meg a római rítusú közösségeket.

A mise ellenségei idősebbek lettek, mint Minnerath, de még mindig ők irányítanak a Vatikánban és Franciaországban (és sok más országban), magyarázza Pierre. Ezzel kapcsolatban megemlíti a francia püspökök válaszát a Vatikán kérdőívére a római liturgiáról, amelyben arról panaszkodtak, hogy átlagosan csak 20-70 ember (Dijon: 300) vesz részt a latin miséken, hogy a szentbeszédek rosszak, és a képzés a hagyományos szemináriumokban "gyenge". Pierre számára ez a válasz a valóság elutasítása.

Pierre erős ellenállásra számít Dijonban. A hívek már most feljelentést tesznek a megvetés ellen: "Elsősorban a hívek, családjaik és mindazok, akiknek lelki szükségleteik vannak, azok, akiket elsősorban célba vesznek".

Kép: Roland Minnerath, #newsPabmveekpm