Clicks265
hu.news

Micsoda élet! Cornelia apáca Angliában marad

A Jézus Szent Gyermek Társaságának szekularizált apácái visszavonták terveiket alapítójuk, tiszteletreméltó Cornelia Connelly anya (+1879) maradványainak áthelyezésére az angliai Sussex-i Mayfield iskolából az amerikai Philadelphia-i székesegyházba, ahol született.

A volt tanulók szövetsége ellenezte az exhumálását, és ezt "gyakorlatilag elavultnak", "a modern egyházban ritkán gyakorolt" és "gusztustalan középkori szokásnak" nevezte.

Cornelia protestánsként született, és Pierce Connelly püspöki plébánoshoz ment feleségül. Az Egyesült Államokban a katolikus bevándorlás miatt bekövetkezett antikatolikus pogrom hullám után Connellyék érdeklődni kezdtek a hit iránt.

Rómába utaztak. Pierce találkozott XVI. Gergellyel, olyan kényszerítően indítványozta az egyházba való felvételt, hogy Gergely meghatódott.

1839 nyarán negyedik gyermekük hat héttel a születés után meghalt. 1840-ben kétéves kisfiuk baleset után meghalt. Ugyanebben az évben Pierce elmondta Corneliának, hogy pap akar lenni. Cornelia terhes volt ötödik, Frank gyermekével.

Miután a jezsuiták elutasították, Pierce Rómába vitte családját. Cornelia beleegyezett abba, hogy férje pap legyen. Tanítani a spanyol lépcső kolostori iskolájában kezdett.

A jezsuiták ismét megtagadták Pierce-t, mert a Vatikán megengedte neki, hogy hetente egyszer meglátogassa családját, de a jezsuiták nem helyeselték az ilyen gyakori kapcsolatfelvételt.

Mielőtt Pierce aldiakónussá vált, Cornelia könyörgött, hogy térjen vissza a családhoz. Miután elutasította, a nő elengedte és örök szüzességi fogadalmat tett. 36 éves volt.

Cornelia Angliába ment, hogy 200 tanuló számára nappali iskolát vezessen. Egy év teljes elválás után Pierce bejelentés nélkül érkezett meglátogatni, de azt mondta neki, hogy ne jöjjön újra.

Pierce zaklatni kezdte a feleségét, elvette tőle a gyerekeket, Mercert, Adeline-t és Franket, és Cornelia visszatérésének kényszerítésére pert indított, amely nagy botrányt okozott.

A Pierce által aláírt per kihagyta megtérését és felszentelését, és azt kérte, hogy Corneliát "törvény kényszerítse rá" a házastársi jogok megtartására.

Pierce elvesztette az ügyet, de Cornelia nem tudta visszaszerezni gyermekei felügyeletét. Elhagyta a papságot, és katolikusellenes szerződések megírásával kereste a kenyerét. Corneliának óvintézkedéseket kellett tennie, hogy ne rabolja el a férje.

Gyermekei elidegenedése borzalmas szenvedést okozott Cornelia anyának. Azt mondta, hogy a Szent Gyermek Társaságát "egy összetört szíven alapították".

#newsDrrvssythr