ms.news
12

Vatican Mempertahankan Marthe Robin

Suatu artikel yang tidak ditandatangani yang diturunkan pada 8hb Oktober dalam French VaticanNews.va bertindak mempertahankan “nilai murni adiwira” dalam pro-tuntutan 2014 daripada yang mistik Perancis, Marthe Robin (+1981).

Artikel tersebut merupakan balasan kepada La Fraude mystique de Marthe Robin (Marthe Robin yang Berkepalsuan Mistik), sebuah buku yang ditebitkan pada bulan Oktober selepas kematiannya oleh Carmelite Belgium, Father Conrad de Meester yang terkenal (+2019).

Bishop Valence, France, menggelarkan De Meester pada tahun 1988 sebagai penapis kepada ilmu teologi bagi karya tulisan Marthe Robin. Dengan pantasnya dia terjerat dalam masalah. Bukunya merupakan hasil kajian bagi dua dekad.

VaticanNews.com menuntut bahawa kritikan de Meester dikatakan dalam prosedur yang membawa kepada kepastian kepada nilai adiwira Marthe.

De Meester menekankan bahawa Marthe pada hakikatnya adalah kurang upaya, namun bukannya lumpuh, bukannya buta seperti yang dikatakan olehnya, kerana dia pernah menulis beberapa bentuk karya dengan tangannya.

Dia turut menunjukkan bahawa hampir semua daripada tulisannya atau catatan pengalaman mistiknya dapat membantu penulis spiritual lain, yang tidak pernah membuat catatan log rujukan.

Kerja selekeh Vatican ketika proses kanonisasi langsung tidak berunsur misteri.

#newsEldqwcctli