hu.news
363

A párizsi érsek szerint a mise "egy kis dolog a sarokban"

Gérald Darmanin francia belügyminiszter azzal vádolta a francia püspököket, hogy nem tudják irányítani templomaikat - mondta Michel Aupetit párizsi érsek a RadioNotreDame.net lapnak (november 17).

Miközben a püspökökkel megbeszélte a szentmisék jelenlegi francia tilalmát, Darmanin videókat mutatott be nekik, amelyeken a katolikusok maszk nélkül voltak misén és a nyelvre áldozást fogadják.

Aupetit, kifejezetten megemlítve a hagyományos latin szentmise híveit, azzal vádolta őket, hogy bajt okoznak, és azt állította, hogy a nyelvre áldozást csak a hatodik században "találták fel" (míg a Novus Ordo egyház csak ötven évvel ezelőtt vette fel a kézbe áldozást).

Aupetit december 1-jén "szigorú" higiéniai protokollal szándékozik folytatni a miséket - nyilvánvalóan - megtiltva a nyelvre áldozást.

Figyelmeztetett az engedetlenség ellen, és vádolta "azokat, akik a kis dolgukat a sarokban végzik, és megakadályozzák, hogy minden testvérük részt vehessen a szentmisén”. A francia egyházban egyetlen Covid-19 gócpont sem volt eddig.

Kép: Michel Aupetit, © François-Régis Salefran , CC BY-SA, #newsUwzybmfhlh