Clicks402
hu.news
1

Vádemelés McCarrick bíboros ellen

A 91 éves Theodore McCarrick bíboros ellen szerdán vádat emeltek három rendbeli szeméremsértés és egy 16 éves tinédzser elleni testi sértés miatt, aki a massachusettsi Wellesley College-ban tartott esküvői fogadáson vett részt az 1970-es években.

A BostonGlobe.com (július 29.) szerint augusztus 26-i vádemelésre kell megjelennie a bíróságon. Eddig több férfi vádja is elévülés miatt bukott meg. McCarrick akkoriban prelátus és Terence Cooke bíboros (+1983) titkára volt.

Gyakran utazott a vádló családjával. 1974. június 8-án a vádló a bátyja egy esküvőn volt, amikor McCarrick azt mondta neki, hogy az apja szeretné, ha ők ketten "elbeszélgetnének", mert a tinédzser rosszalkodik és nem jár templomba.

Azt mondta, McCarrick megtapogatta a nemi szervét, amikor a kampuszon sétáltak. Miután visszatértek, McCarrick egy kis szobába vezette őt, és azt mondta neki, hogy "menjen gyónni", majd megsimogatta a nemi szervét. A vádló elmesélte a későbbi eseteket, amikor McCarrick Arlingtonban és newtoni szállodákban molesztálta őt.

McCarrick bírósági beadványokban szereplő lakcíme a Missouri állambeli Dittmerben található Vianney Renewal Center. Számos McCarrickhoz közel álló prelátus, akik azt állították, hogy "nem tudtak semmiről", előléptetést kaptak Ferenc pápától.

Kép: Theodore McCarrick, © World Economic Forum, CC BY-SA, #newsRcfhcalruf

Stoffán György
Ha a 16 éves tinédzsert háromszor sikerült "zaklatni", akkor nem csak a bíboros akarta... sok "áldozat" kihasználja mások gyengeségét. Egy 16 éves már tudja mit tesz, és miért... Persze ezzel nem védem a bíborost, de mérlegelésre is szükség van az efféle esetekben.