Clicks86
hr.news

Čile: Preminuo Fernando Karadima, otpušten svećenik i homoseks zlostavljač

Fernando Karadima (90), otpušteni karizmatični čileanski svećenik u središtu homoseksualnih zlostavljanja, preminuo je u nedjelju od bronhopneumonije i zatajenja bubrega u domu za starije osobe nakon što zbog "nedostatka kreveta zbog slučajeva Covida-19" nije mogao biti primljen na Katoličku sveučilišnu kliniku.

Karadima se proslavio kao župnik crkve sakralnog srca višeg staleža El Bosque u Santiagu de Chile (1985.-2006.) gdje se hvalio širokom mrežom utjecaja i političkim i ekonomskim vezama, uključujući mrežu mladih kojima je bio stalno okružen. Najmanje petero onih koji su pripadali njegovoj skupini kasnije su postali biskupi. Osnovao je Unión Sacerdotal del Sagrado Corazón de Jesús.

Karadima je 2010. godine optužen za zlostavljanje "mladih dječaka" tijekom 1980-ih i 1990-ih. Uvijek je poricao bilo kakva nedjela, no Sveta Stolica proglasila ga je krivim u siječnju 2011. godine osudivši ga na umirovljeni život u molitvi i pokori, uz trajnu zabranu javnog vršenja bilo koje aktivne službe.

Međutim, u lipnju 2011. godine Vatikan je povukao optužbu za pedofiliju, ostavivši samo one za efebofiliju. Otpušten je 2018. godine, čime je okončan "život pokore i molitve".

Karadimin odvjetnik naglasio je da se homoseksualna zlostavljanja nisu mogla dogoditi kad su podnositelji zahtjeva bili maloljetnici, jer su ušli u Karadimin krug ljudi kad su imali više od 18 godina. Ova kontradikcija diskreditirala bi njihova svjedočenja. Država Karadimu nikad nije gonila zbog zastare.

#newsYesmjligkw