Clicks248
hr.news

Liberalan: Isusovac želi PRISILITI ljude u Novus Ordo

Istaknuti pro-gej otac Thomas Reese, koji se predstavlja kao "liberalan", poziva na ukidanje Motu Proprio Summorum Pontificum koji je liberalizirao slavljenje izvornog rimskog obreda.

Isusovac je napisao (religionnews.com, 13. travnja) da se "pretpostavljalo" [neki antikatolički vjernici] da će misa nestati i da će je zamijeniti Euharistija Novusa Orda Pavla VI. iz 1969. godine.

On podsjeća da su biskupi imali ovlasti progoniti rimsku liturgiju u svojim biskupijama, ali Summorum Pontificum dopušta svakom svećeniku da slavi misu, sviđalo se to mjesnom biskupu ili ne.

Međutim, Reese želi razvlastiti svećenike i vratiti se starom, represivnom režimu: "Vrijeme je da biskupima vratimo ovlasti nad tridentskom liturgijom u njihovim biskupijama".

Reese želi da - kako on naziva - "nereformirana liturgija" nestane i da se "dopusti" samo iz "pastoralne dobrote prema starijim ljudima koji ne razumiju potrebu za promjenom", iako se "stariji ljudi koji ne razumiju potrebu za promjenom" nalaze u Reeseovoj grupi Novus Ordo. Sam Reese ima 75 godina.

Predlaže da se "djeci i mladima ne smije dopustiti da prisustvuju misi". Ova se metoda trenutno koristi u Kini. Reese očito nema povjerenja u liturgiju Novus Ordo jer vjeruje da ljude treba na nju prisiljavati.

Slika: © Lawrence OP, CC BY-NC-ND, #newsGlyuqzwddk