Clicks29
hr.news

Optužen kardinal McCarrick

Kardinal Theodore McCarrick (91) optužen je u srijedu za tri nepristojna napada i napade na tinejdžera (16) tijekom vjenčanja na koledžu Wellesley, Massachusetts, 1970-ih.

Prema BostonGlobe.com (29. srpnja), mora se pojaviti na sudu radi dogovora 26. kolovoza. Do sada su optužbe protiv nekoliko muškaraca propale zbog zastare. U to je vrijeme McCarrick bio monsinjor i tajnik kardinala Terencea Cookea (+1983.).

Često je odlazio na putovanja s obitelji optužitelja. 8. lipnja 1974. godine optuženi je bio na vjenčanju svog brata kada mu je McCarrick rekao da njegov otac želi da njih dvojica "razgovaraju" jer je tinejdžer bio neposlušan i nije išao u crkvu.

Rekao je da je McCarrick pipao njegove genitalije dok su šetali po kampusu. Nakon povratka, McCarrick ga je uveo u malu sobu, rekavši mu "da se ispovijedi", a zatim mu je dirao genitalije. Tužitelj je kasnije ispričao incidente u kojima ga je McCarrick zlostavljao u Arlingtonu i hotelima u Newtonu.

McCarrickova adresa navedena u sudskim spisima je Vianney Renewal Center u Dittmeru, Missouri. Franjo je promaknuo mnoge prelate bliske McCarricku koji su tvrdili da "ne znaju ništa".

Slika: Theodore McCarrick, © World Economic Forum, CC BY-SA, #newsRcfhcalruf