Clicks282
hr.news

Franjo se brine za svoje nepoštene prijatelje: vraća se Zanchetta

Osramoćeni argentinski biskup Gustavo Zanchetta, izučeni električar optužen za zlostavljanja i loše upravljanje, ovog se mjeseca tiho vratio na posao u Vatikansku investicijsku banku (APSA), kako izvještava CruxNow.com (13. lipnja). U APSA-i je zadužen za upravljanje imovinom.

Zanchetta je suspendiran s ovog položaja u siječnju 2019. godine, nakon što je Franjo konačno pristao razmotriti optužbe za homoseksualno zlostavljanje protiv njega. Pet drugih slučajeva seksualnog zlostavljanja protiv klera, uključujući i protiv bivše redovnice, i kazneno istraživanje protiv optužbi za prijevaru, trenutačno su na čekanju u Argentini.

Kao bivši biskup Orana (2013.-2017.), Zanchetta je podnio ostavku iz "zdravstvenih razloga". Ubrzo nakon toga, Franjo je za njega izmislio položaj u Vatikanu.

Sada je vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni potvrdio da je, "iako je prirodno ostao dostupan argentinskim pravosudnim vlastima, Zanchetta mogao nastaviti svoju službu koja se ni na koji način ne miješa u istrage".

Da je Zanchetta radio za dobro, a ne za zlo, tada bi Franjo davno od njega odustao.

Čovjek se pita što o tome ima za reći uvijek reagirajuća Papinska komisija za zaštitu maloljetnika (predsjednik: kardinal Seán Patrick O'Malley).

#newsRtvwriwvqx