hu.news
243

Régen mindenki kedvence volt, most bántalmazással vádolják a püspököt

A német származású, Ecuadorban szolgáló Emil Stehle (1926-2017) püspököt tíz rendbeli nő- és hat kiskorúbántalmazással vádolják.

A vádakat sosem tartották nagy titokban. Akkoriban történtek, amikor a mai a német kormány részeként szolgáló háborúbarát Zöld Párt az ilyen bűncselekményeket csak aprócska hibának tekintette, és aktívan dolgozott a pedofília legalizálásán.

Augusztus 8-án a német püspökök egy jelentést tettek közzé a folyamatban lévő nyomozásról. Stehle egyik áldozata valószínűleg a saját kislánya volt.

Stehle ezen kívül még a német homoszexuális/pedofil papoknak is segített új életet kezdeni Latin-Amerikában. Stehle a Német Püspöki Konferencia pénzéből nyújtott nekik anyagi segítséget.

Bűncselekményei végig kísérték az életét: Kolumbia fővárosában, Bogotában töltött papsága alatt (1950-es évek), a német püspökök tulajdonában lévő nagyhatalmú segélyszervezet, az Adveniat vezetése közben (1972-1984), Quito segédpüspökeként (1983-1986) és Santo Domingo püspökeként, Ecuadorban (1987-2002).

Természetesen a liberális Stehle az elit kedvence volt. Három díszdoktori címet kapott, megkapta a Német Szövetségi Érdemkeresztet, és jelölték Nobel-békedíjra az El Salvador-i polgárháborúban végzett közvetítő szerepéért.

#newsCigmultbue