Clicks3
ms.news

China: Pope Dan Vatican Tiada Hak Dalam Memilih Bishop China

China telah menerbitkan suatu “Garis Panduan Pentadbiran Bagi Penjawat Agama” yang akan berkuatkuasa pada 1hb Mei.

Menurut BitterWinter.org (17 Februari) yang diterbitkan oleh ahli sosiologi pro-Francis, Massimo Introvigne, regim tersebut telah mencipta suatu sistem pengawasan yang baharu, dan telah mengetatkan kawalan yang telahpun ketat terhadap semua klergi.

Pangkalan data nasional yang mengandungi nama klergi rasmi yang telah dilatih dan disahkan oleh penguatkuasa agama lima negeri. Ketaatan mereka terhadap parti akan dinilai dari semasa ke semasa oleh penerima anugerah kredit sosial atau sekatan yang mungkin akan mengakibatkan kehilangan status nama dalam pendaftaran pangkalan data kebangsaan.

Mereka, wakil dari Katholik, Protestan, Buddha, Islam dan agama Yahudi yang dipadam nama dalam pangkalan data, akan dianggap sebagai aktiviti “jenayah” jika mereka kekal mewakili agama mereka sebagai klergi.

Artikel ke-16 memaklumkan kepada Penganut Katholik bahawa bishop dari China adalah dipilih secara "demokratik" menerusi Persatuan Katholik Patriotik China. Amat menarik, apabila ia tidak menyebut Vatican atau pope sebagai sebahagian daripada proses pemilihan.

Gambar: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsOevwgaabna